De Bond

ONVOLTOOIDE STEDEN

-

Intro

Brugge, met een historische binnenstad die door UNESCO erkend is als werelderfgoed, gaat uiterst behoudend om met zijn patrimonium. Soms lijkt de tijd er wel stil te staan. De tentoonstelling Onvoltooide steden toont net het omgekeerde: beelden van steden in het Midden-Oosten en het Verre Oosten in een staat van permanente beweging. Door stadsontwikkeling of speculatie, afbraak en heropbouw na conflicten balanceren ze op de grens tussen ruïne en bouwwerf.

Over ONVOLTOOIDE STEDEN

De Libanese fotograaf Ziad Antar toont in een reeks zwart-witfoto’s onafgewerkte, vernietigde en verlaten gebouwen in Beiroet, een stad die zwaar getekend is door bezettingen en burgeroorlog.

De Panamese kunstenares Iraida Icaza onderzoekt en herinterpreteert oude fotografische glasnegatieven van ruïnes en overblijfsels van verdwenen beschavingen uit het Nabije en Midden-Oosten.

Een video van de Afghaanse Lida Abdul toont een vergeefse poging om een reusachtig beschadigd gebouw met touwen neer te halen. Een hoopvol teken dat erfgoed overeind blijft of een bevestiging van de destructieve drang van de mens?

De Iraanse regisseur Alireza Rasoulinejad laat in een satirische film zien hoe de hoofdstad Teheran het resultaat is van een opgedrongen westerse moderniteit.

Een fotoreeks van de Saoedische fotograaf Ahmed Mater volgt de transformatie van de heilige stad Mekka tot een hedendaagse, commerciële plek. De Saoedische kunstenaar Sami Al Turki verwijst met dromerige gebouwen die boven lege landschappen zweven naar de onbetaalbare grondprijzen.

De Duitse fotograaf Michael Wolf en de Chinese Xing Danwen focussen op het gevoel van ontmenselijking in reusachtige steden als Hong Kong en Tokio in China. De Chinese kunstenaar Yang Yongliang verbeeldt de destructieve gevolgen van de hedendaagse bouwwoede op het landschap.

Praktische Informatie

De Bond
ONVOLTOOIDE STEDEN Indoor

01.04 - 18.10.2015

indoor - Gratis

Buiten Smedenvest 1
di - zo | 13:00-18:00
Rolstoeltoegankelijk

#TRIEBRU15

Andere venues