Arentshuis

De Visionaire Stad

-

Intro

De bevolkingsgroei is vandaag explosiever dan ooit, maar ook in de 20ste eeuw was het thema al aan de orde. Modernistische architecten en urbanisten zochten naar nieuwe oplossingen. Voor Brugge bedachten Huib Hoste en Paul Amaury Michel een revolutionair vernieuwingsplan. In Duitsland tekende Oswald Mathias Ungers modellen uit voor de nieuwe stad, toegepast op Berlijn. Beide projecten zijn in een dubbelexpo te zien. In de hal van het Arentshuis reageert een installatie van de Britse kunstenaar Stanza op omgevingselementen uit Londen.

Over De Visionaire Stad

Nieuwbouw op palen langs een brede laan: de Belgische modernisten Huib Hoste (1881-1957) en Paul Amaury Michel (1912-1988) zagen het groots. In 1937-38 tekenden zij een vooruitstrevend urbanisatieplan om het station van Brugge te verbinden met 't Zand en de stadsrand. Dat bevatte een mix van burger- en arbeiderswoningen, open ruimte met groen en speelmogelijkheden, een theater en een concertgebouw. Een paar wijken met oude, verloederde woningen wilden ze afbreken. Het project werd nooit uitgevoerd, maar in het Arentshuis kan je de plannen, publicaties en documenten erover bekijken.

In 1977 publiceerde Oswald Mathias Ungers samen met Rem Koolhaas het manifest The City in the City – Berlin: A Green Archipelago. Het bevatte concepten en modellen voor de nieuwe stad, toegepast op West-Berlijn. Lege plekken als gevolg van bevolkingsvlucht, afgebroken gebouwen en verdwenen industrie veranderden in groene oorden. Ungers wilde geen historische reconstructie, maar een nieuw stedelijk landschap met meerdere centra. In 1990, na de val van de Muur, hertekende hij zijn plannen volledig. I.s.m. het UUA Köln brengt de triënnale de tentoonstelling ‘City Metaphors’ (1976, New York) opnieuw, waarin Ungers zijn visie op de stad als metafoor weergaf.

Credits

Hoste & Michel: i.s.m. Sint-Lukasarchief Brussel

Ungers: i.s.m.  UAA Köln

Links

OFFICIELE WEBSITE www.stanza.co.uk

Praktische Informatie

Arentshuis
De Visionaire Stad Indoor

20.05 - 18.10.2015

indoor - Gratis

Arentshuis
di - zo | 9:30-17:00
Rolstoeltoegankelijk

#TRIEBRU15

Over Stanza - The Intelligent City

De Britse kunstenaar Stanza brengt Brugge rechtstreeks in interactie met zijn thuisbasis Londen, via een installatie in de hal van het Arentshuis: Body 01000010011011110110010001111001. Het werk is gebaseerd op een 3D-scan van de kunstenaar en is gemaakt van leds, motoren, kabels en speciaal ontworpen elektronica. De Body reageert op verschillen in temperatuur, licht, luchtdruk en geluid, zoals ze zich voordoen in Zuid-Londen, waar zich het sensornetwerk van de kunstenaar bevindt.

In de aanloop naar de Triënnale (tot 10 mei) is in het Arentshuis ook Stanza’s installatie The Nemesis Machine te zien. Die visualiseert het leven in de grootstad op basis van data en videobeelden, doorgestuurd vanuit Londen. Zijn schilderijen tonen de complexiteit van de stad.

Andere venues