Selected by triennial

Huib Hoste, pionier van het Belgisch modernisme

Groeningemuseum

- Lezing

Lezing door dr. Ann Verdonck n.a.v. de tentoonstelling ‘De Visionaire Stad’ in het Arentshuis in het kader van de Triënnale 2015.

Architect en stedenbouwkundige Huib Hoste (1881-1957) wordt beschouwd als een van de markantste figuren van de Belgische avant-garde. Hij groeit op in Brugge in een traditioneel Franstalig en streng katholiek milieu. Hij realiseert er voor de Eerste Wereldoorlog meer dan 33 projecten, waaronder heel wat restauratie-opdrachten. Die situeren zich nog helemaal in de neogotische traditie van zijn leermeester, stadsarchitect Charles De Wulf. Tijdens zijn ballingschap in Nederland gedurende de Eerste Wereldoorlog komt hij in contact met de vele gezichten van het modernisme.

Hij wordt een groot voorvechter van een vernieuwende architectuur en stedenbouw en verwerft internationale bekendheid. In 1928 is hij aanwezig bij de stichting van het Congrès Internationaux d’ Architecture Moderne (CIAM), een initiatief van Le Corbusier. Het is dus niet verwonderlijk dat hij in 1937 deelneemt aan de wedstrijd voor de aanleg van de nieuwe stationsomgeving aan de Brugse stadsrand. Dit is voor Hoste een uitstekende gelegenheid om het CIAM-gedachtengoed te linken aan de uitbreiding van een karaktervolle historische stad.

partner

Musea Brugge
Ga naar website >

Musea Brugge

Praktische Informatie

Huib Hoste, pionier van het Belgisch modernisme
Groeningemuseum Evenement

27.09 - 27.09.2015

evenement

Vriendenzaal | Groeningemuseum
Dijver 12

10:30 - 12:00

€ 5 | Gratis voor Vrienden Musea Brugge

Info & Reservatie (tem 25.09)
050 44 87 43
musea.reservatie@brugge.be

Ook op het programma NextPrevious