Atelier Bow-Wow

CANAL SWIMMER’S CLUB

- installatie, Japan

Intro

Het architectencollectief Atelier Bow-Wow uit Tokio kent de problematiek van grootsteden en beperkte woonruimte maar al te goed. Ze verbinden architectuur en urbanisme naadloos met kunst en politiek.
Voor Brugge bedachten ze een drijvende loungeruimte op het waterkruispunt Spinolarei-Potterierei en Sint-Annarei. Een plek waar bewoners en bezoekers aangenaam kunnen verpozen, een frisse duik in het water nemen, lezingen bijwonen, tentoonstellingen bezoeken of eigen evenementen opzetten.

Over CANAL SWIMMER’S CLUB

Atelier Bow-Wow groeide de laatste decennia uit tot een van de meest innovatieve architectenbureaus ter wereld. Ze genieten vooral bekendheid om hun microwoningen die ze integreren in de dichtbebouwde Japanse hoofdstad. Atelier Bow-Wow onderzoekt en infiltreert het stedelijke weefsel. Ze ontwerpen gebouwen en structuren die de menselijke interactie bevorderen of bestaande sociale relaties versterken.

Voor de triënnale vertrok Atelier Bow-Wow van het gegeven van de recente sanering van de Brugse reien en de mogelijkheden die dat oplevert om te zwemmen. Ze ontwierpen een multifunctioneel drijvend platform voor op de reien, dat ruimte biedt voor tal van ontmoetingsmomenten en activiteiten. Leden van de Brugse zwemclubs kunnen de pontons van de sculptuur gebruiken als startblok en aankomstpunt. Maar het platform biedt ook mogelijkheden voor lezingen, tentoonstellingen en ontspanning. Kortom, een polyvalente ruimte in het hart van de stad, deinend op het ritme van de reien.

Net als bij hun andere projecten kiest Bow-Wow ook in Brugge voor een pragmatische aanpak, die de bestaande stedelijke omgeving op een duurzame manier heroriënteert.

Dit platform werd gerealiseerd i.s.m. het Brugse Architectuuratelier Dertien12.

Credits

Peter MBZ

Peter ECS

Peter AGC

Peter ARTES


      

Links

OFFICIELE WEBSITE www.bow-wow.jp

Praktische Informatie

Atelier Bow-Wow
CANAL SWIMMER’S CLUB Outdoor

20.05 - 18.10.2015

outdoor - Gratis

Sint-Annarei – Potterierei:     di - zo | 9:30-22:00
Rolstoeltoegankelijk

Zwemmen onder toezicht enkel juli en augustus | za - zo | 13:00-18:00

#TRIEBRU15
#CANALSWIMMERSCLUB

Bio

Atelier Bow-Wow werd in 1992 opgericht door Yoshiharu Tsukamoto (1965, Kanagawa, Japan) en Momoyo Kaijima (1969, Tokio, Japan). Zij bestuderen de complexe, vaak meedogenloze logica van de stedelijke groei. Ze realiseren architecturale ontwerpen en studies over de stedelijke openbare ruimte en de plaats van kunstgrepen en toevalligheden daarin. Hun leidraad is behaviorology, de studie van de functionele relaties tussen gedrag en de variabelen die de omgeving bepalen. Atelier Bow-Wow positioneert zijn projecten binnen een ecosysteem van interacties die bijdragen tot het ruimtelijke geheel. Ze houden rekening met de gebruikers, de architectuur en de natuurelementen die erop inwerken. Zo ontstaat architectuur die uniek is voor een specifieke plek.

Making of

de Kunstenaar