Studio Mumbai

BRIDGE BY THE CANAL

- installatie, India

Intro

Het architectenbureau Studio Mumbai ontwierp in zijn eigen atelier in India een unieke brugwoning. Deze brugsculptuur verenigt verschillende mogelijke functies: je kunt er wonen, eten, slapen, je terugtrekken voor nieuwsgierige blikken van passanten... Alleen kan je er niet mee over het water. De brug ligt namelijk op een kade langs de rei. Dit architecturale ‘landschap’ overstijgt de gebruikelijke verwachtingen en brengt ook een deel van de grootstad binnen in het rustige Brugge.

Over BRIDGE BY THE CANAL

De brug naast het water ligt op een kade tegenover een middeleeuwse brandgang. Het is een niet-plaats, een plek die haar functionaliteit verloor. Het brughuis is opgevat als een tussenruimte, met meerdere mogelijke functies: een oord van contemplatie, waar je ook kunt eten, slapen, mensen ontmoeten ... Dit alles wordt gecombineerd met een dragende infrastructuur die het potentieel heeft om open ruimte te overbruggen.

Die gelaagdheid en open functionaliteit komen vaak terug in het werk van Studio Mumbai. Daarin spelen flux, beweeglijkheid en onvoorspelbaarheid een belangrijke rol, net als een onbestendige tijdservaring, weg van het lineaire, resultaatgerichte denken.

De brugwoning brengt ook een aspect van de megastad naar Brugge: het enorme plaatsgebrek en het tekort aan woongelegenheid, waardoor steeds meer mensen moeilijk een degelijk onderdak vinden. Maar het is vooral een plaats waar mensen zich kunnen afschermen tegen de opdringerige blikken van kijkers en bezoekers.

De constructie doet denken aan beroemde middeleeuwse bruggen zoals de Ponte Vecchio in Firenze of de Krämerbrücke in Erfurt, die ook ruimte bieden voor handel en woningen.

Links

Praktische Informatie

Studio Mumbai
BRIDGE BY THE CANAL Outdoor

20.05 - 18.10.2015 Open 24/7

outdoor - Gratis

Groenerei 8
Rolstoeltoegankelijk

#TRIEBRU15
#bridgebythecanal

Bio

Het Indische architectenbureau Studio Mumbai werd in 1995 opgericht door Bijoy Jain (1965, Mumbai, India). Het is gevestigd in Alibaug, Mumbai. In een eeuw van digitaal ontwerpen en outsourcing combineert het bureau design en ambacht in één interactieve studio, gebaseerd op een kruisbestuiving van competenties. Studio Mumbai bestaat uit acht architecten en een aantal lokale vaklui, zoals timmermannen en steenbewerkers, die mee betrokken worden in het bouw- en ontwerpproces. Deze interactie zorgt voor uitwisseling en wederzijdse kennisoverdracht. Alle ontwerpen worden in het eigen atelier uitgevoerd met lokale materialen. Op die manier kan Studio Mumbai concepten realiseren van begin tot eind en er een vorm van zelfexpressie in leggen.

Making of

de Kunstenaar