Over

Triennale Brugge 2015

Elk jaar bezoeken meer dan vijf miljoen mensen Brugge. Wat als zij er ook zouden blijven wonen? Wat als een beschermde historische stad als Brugge plots zou uitgroeien tot een megapolis? Dat is het uitgangspunt van de Hedendaagse Kunst en Architectuur Triënnale Brugge 2015.

Dit fictieve scenario brengt tal van mogelijkheden en uitdagingen met zich mee. Kan een kleinschalige stad de dynamiek van een miljoenenstad aan? Maar ook omgekeerd: kan een stad op mensenmaat iets bijdragen aan een nieuwe vorm van stedelijkheid?

Achttien internationale kunstenaars gingen met dit gegeven aan de slag. Ze creëerden nieuw werk dat te zien is in een kunstparcours in de Brugse binnenstad. Ze stellen vragen en reflecteren over de toekomst en het potentieel van de stad, over verstedelijking, burgerschap, wonen en samenleven, economie, energie, ruimte en klank, de waarden die ons sturen...

Drie indoortentoonstellingen tonen het concept ‘stad’ – in visies, dromen en reële beelden – als een levend, groeiend en evoluerend organisme. Ga op verkenning langs straten en reien, geef ruimte aan je verbeelding en ontdek de stad Brugge zoals je haar nog nooit ervaren hebt.

Het curatorenteam

De artistieke leiding van de triënnale is in handen van twee curatoren: Till-Holger Borchert, artistiek directeur van de Musea Brugge, en Michel Dewilde, curator Beeldende kunsten van het Cultuurcentrum Brugge.

.Till-Hogler

TILL-HOLGER BORCHERT

directeur Musea Brugge

Till-Holger Borchert (1967, Hamburg) is kunsthistoricus, auteur en museumcurator. Hij studeerde kunstgeschiedenis, literatuur en musicologie aan de universiteit van Bonn en aan Indiana University Bloomington (VS) en doceerde kunstgeschiedenis aan de universiteiten van Aachen en Memphis, Tennessee (VS). Hij was curator van tentoonstellingen over Van Eyck, Memling en andere oude meesters in Brugge, en van zeer gewaardeerde exposities in Brussel (BOZAR), Maastricht (Bonnefantenmuseum), Madrid (Museo Thyssen Bornemisza), New York (The Frick Collection) en Rome (Scuderie di Quirinale). Hij werkte ook mee aan tentoonstellingen in Beijing, Washington, Parijs, Rome, Cleveland en Dijon.

MichelDewilde

Michel
Dewilde

Curator Beeldende kunsten, Cultuurcentrum Brugge.

Michel Dewilde (1963, Gent) is kunsthistoricus en curator. Hij studeerde kunstgeschiedenis en archeologie aan de Universiteit Gent, genderstudies aan de Universiteit Antwerpen en gender- en postkoloniale studies aan de Universiteit Utrecht. Hij was curator bij het Museum voor Schone Kunsten in Gent, bij S.M.A.K. in Gent en Gynaika in Antwerpen. Als freelance curator stelde hij tentoonstellingen samen voor onder meer de Poëziezomers Watou, Ename Actueel, Betoverd Bos (Aalter), Be-Part (Waregem), CAB (Brussel), Recyclart (Brussel), Annie Gentils Gallery (Antwerpen), Warp (Sint-Niklaas), Azad Gallery en Mohsen Gallery (Teheran), De Witte Zaal (Gent) en de Vrije Academie (Den Haag).

URB EGG

De dynamiek van de triënnale wordt weergegeven in het logo, dat een speelse omkering is van het stadslogo. ‘Urb’ verwijst naar urbanisme, stad en stedelijkheid – 'egg’ verwijst naar de eivorm van de Brugse binnenstad. De triënnale breekt de geborgenheid van Brugge open, stelt de stad in vraag en vindt haar opnieuw uit.

Wandel
gids

Tip van de Triënnale. Koop de wandelgids in een van de infopunten. Gebruik hem als leidraad voor je wandeling in de stad.

Meer info >

URB EGG

De dynamiek van de triënnale wordt weergegeven in het logo, dat een speelse omkering is van het stadslogo. ‘Urb’ verwijst naar urbanisme, stad en stedelijkheid – 'egg’ verwijst naar de eivorm van de Brugse binnenstad. De triënnale breekt de geborgenheid van Brugge open, stelt de stad in vraag en vindt haar opnieuw uit.

Organisatie

Triënnale Brugge 2015 is een initiatief van Stad Brugge, gerealiseerd door Brugge Plus i.s.m. Musea Brugge en Cultuurcentrum Brugge.

Ontdek de kunstenaars